Tuesday, September 15, 2009

Terima Kad Dari K. Suzi

Terima kasih byk2 buat k.suzi yg susah2 je carik kad buat aku..huhu terharu nih...toce toce..lenkali bagi hadiah pulak ye kakkk ngeeeee...(ngengada...)

Dan yg kt bawah ni kad raya pulak dai k.suzi jugak..last raya kt rantau org tahun ni ye kak? Apa2 pun sy ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Eidulfitri buat akk sekeluarga..dannn Selamat Kembali ke tanah air bumi Malaysia..

Sunday, September 13, 2009

It's My BirThDay

Bulan 9 mmg ramai aku munye family members kongsi birthday sama2 ngee..tapi nk citer hari ni bersamaan tarikh 13.09.2009 Birthday aku yang ke-29..Happy Birthday to me ngee..seawal jam 12.00 am aku dh terima ucapan dari my sis yg sambut birthday dia semlm..hehe tenkiu2. ops lupa lak ada yg wish lagi awl sebenarnyer..masa buat majlis berbuka puasa kt KDE Jumaat lepas, ada 3 org staff yg sama2 sambut birthday 3 hari berturut2 11hb, 12hb, n 13hb. Dah 4 tahun kitorg sambut birthday sama2 best2..terima kasih buat semua kwn2 yg buat suprise mlm tu ek..besau kek kitorg dpt..sedap lagii..tahun depan wat lagik ekk? Anyway aku pun nk ucap terima kasih buat sume kengkawan n adik beradik yg x lupa wish aku..terima kasih gak buat mak yang melahirkan aku dgn susah payahnye..yela dulu kan bersalin kat umah ngan mak bidan je...termasukla aku yang disambut oleh mak bidan masa mak tggl kat Kg Seri Ampang dolu...skg tpt tu dh xde kg dah..dh jadik Ampang Point..huhu..
kat sini aku nk letak skali sms2 yg aku terima spjg awl pagi tadi..nk share kt sini sbb nk simpan dlm tepon byk2 memori x cukup..at least kt sini aku leh ulang2 baca kan?

1. From Pe'la (ex-classmate) : Hepy besday, kakak :) dh b'+ umur lg, yg pntg maintain mudo.hehe..smg pnjg umur & dmurahkn rezeki. smg b'bahagia slalu :) ingt sy 'sokmo' :)

2. From Kak G (kakak sulong) : Happy bthday utk lela & dyah...bgn2 sahur...hp rosak..no lela dah ilang...

3. From Kak Idah (kakak no 3) : Hepi besday! Semoga dipanjangkan umur n dimurahkan rezeki.Amin.....

4. From Wan Azimah (my best fren) : Morning. happy bithday my fren.semoga murah rezeki,btambh iman.cpt jodoh,dan smoga mdpt jodoh dkalangn org2 soleh.may Allah bless u.

5. From Adik (adik bongsu aku) : dia bg msg bergambar/mms tapi aku x dpt download huhu..anyway tenkiu ye dik...kak yah nk adiah besau tau.

6. From Kak Ija (kakak no 2) : eppi besdei. Moga cepat dpt jodoh.

fuhhh..jenuh nk taip sebijik-sebijik...apapun terima kasih byk2 atas doa dan ingatan kalian...I Love U all..mmmuahhhhs...nnt nk upload gambar2 org yg berkongsi bulan lahir ngan aku skali..

Saturday, September 12, 2009

kuitip kad RaYa dari teman2 blogger

Tenkiu very much..saje nk gantung kad2 raya ni bagi meriah sikit umah aku..kad ramadhan x sempat nk tayang hehe..apa2 pun terima kasih ye kwn2 sume..
Dari Puan Ika @ Ijah Bangkok

Dari Puan Hasue Sarawak

Tuesday, September 8, 2009

TaRt NeNaS

amik gamba dari balang je..
Nih antara 4 jenis yang aku dah siap buat tu..yg ke-2 masuk blog hihiii..mmg cair di mulut...lembut je dari doh yg belum siap sampai yg dh jadik biskut...jadi comei2 sbb acuannye comei je..jadikla..hasil kerjasama aku ngan adik2 aku, ok layan resepi...
Resepi copy n paste dari myR..Thanks to sunkist/ida, thanks jugak buat Hasue sbb copy dari blog dia hehe...

Bahan-bahan ( 50 biji )
BAHAN UNTUK DOH TART:
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung susu
1 cawan mentega (226 gm)
1 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telor
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar gula
BAHAN UNTUK INTI JEM NENAS:
4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
sedikit vanilla
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Daun pandan
Cara-cara
CARA MEMBUAT DOH TART:
Pukul bersama mentega, susu, minyak sapi, gula hingga sebati.
Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
Masukkan tepung yang telah diayak & gaul hingga sebati dan lembut.
Panaskan oven.
Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem nenas yg telah siap, kemudian gulung secara perlahan, letakkan di dalam dulang membakar (boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas).
Ulangi sehingga habis.
Bakar pada suhu 150C sehingga 15-17 minit sehingga masak.
CARA MEMBUAT INTI JEM NENAS:
Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
Kacau tanpa henti hingga likat.
Angkat dan sejukkan.

Biskut MaZoLa

hehe..aku pun nk tayang sekut raya gak..buat miggu lepas lagi tapi mls nk masuk n3 awl2. sedar2 dah ada 4 jenis kuih dah aku ngan adik buat..nge ngeh ngeh..tapi aku sian ngan sekut hat ni sbb sapi munye susu lembu dpt nama (eh betul ke?) terbalik daaa..apsal? Sbb aku guna myk jagung Daisy bukan mazola wakakakka (ketawa sekat kt kerongkong). Jadik jugak aku buat sendiri biskut peberet aku nih..skali buat dua adunan teruss..hambik ko..tapi rupa huduh sikit la sbb aku x brapa pandai nk kontrol api oben tu..ada yg hangus kat ataih pun ada..tapi bila try makan..x pahit pun hehe tapi kena jugakla masuk dlm kategori reject kui kui kui...resepi aku amik kat umah k.yung yg tgh tggu masa je nk meletop tu, tapi rajinnn..siap buat kali kedua lagi kuih nih, aku malas tang nk settlekan bab kacang tuh..tu yg buat skali harung 2 adunan terus ngeee ..halal ye kak, short cut je amik resepi..resepi asal dari MyR

Bahan-bahan
200gm tepung gandum
200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
100 gm gula -kisar halus
1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
Kuning telur

Cara-cara
Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.

Sunday, September 6, 2009

MenU BeRBuKa OrG BuJaNg...

maggi sup ku yg simple

huhu hari nih mak ku gi buka kat restoren Ani Sup Utara uwaaa...x dpt itut. Nasib ler aku kena kije smpai mlm hari nih. Dan disebabkan aku dh bosan ngan menu pasar juadah..maka aku pun rancang utk main masak2 kt klinik hehe..sempena bos aku pun x masuk hr ni kan..maka terjadilah menu maggi sup ayam hari nih...guna rencah buat sendirik tau, bukan yg segeranye...aku siapkan bhn2 tumis n sambal kicap sblm gi kije tadi ...asalnye nk buat bihun sup, tapi kwn yg yg gi beli bahan2 tadik tertinggal lak nk beli bihun..sudahnyer aku perabihkan stok maggi yg ada kat sini huhu...habis gak kitorg bedal maggi sup tu hehe..Dan sebagai penyejuk tekak aku buat milo ice blended...konyang terbongkang kami, tapi x sempat la nk terbongkang sbb kena bukak klinik balik haha..

milo ice blended yg separuh hancus je ngeee

AyAm bLaCk PaPeR..

Ok..n3 seterusnye...ayam nih aku masak utk sahur pagi tadi...sedappppp (puji diri sendirik hehehe)..dah lama dah dok masuk list tapi x terbuat..mula2 nk buat guna daging, tapi dari sehari ke sehari nak beli daging x beli2, so smlm mak aku dh letak dah ayam suh masak..aku pun on kan aje le projek black paper ni...nk buat pun senang je..aku x tau la kalau2 x sama ngan org lain buat tapi aku tepek gak la resepi yg aku bantai tibai je nih..

Bahan2:

+- 400g ayam dipotong kecik (ikut suke ler)
2 ulas bwg besar/bwg kuning (potong2 je)
3 ulas bwg putih (tumbuk)
1/2 inci halia (tumbuk)
1 sb lada hitam (tumbuk)
3 tangkai cili kering (potong 2)
2 sb sos tiram
2 sb kicap pekat (kalau rasa byk, boleh kurangkan)
2 sb besar kicap cair
2 sb sos lada hitam
2 sb sos tomato
sedikit minyak bijan (optional)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Daun bawang sbg penyeri

Cara2:

1. Goreng ayam separuh masak.
2. Tumis bahan2 tumbuk dan cili kering.
3. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair, sos tomato, sos lada hitam n miyk bijan. Kalau terlalu pekat bole tambah sedikit air.
4.Masukkan bawang potong
5. Masukkan garam dan gula sesedap rasa..
6. Masukkan ayam yang telah digoreng gaul rata, buh daun bawang. kacau sebentar tutup api, sedia dihidang.

Salam KeMbALi



Salam kembali setelah sekian lama aku menghilangkan diri..hehe x ke mana pun..cuma angin ribut taufan kemalasan datang melanda...kwang3x...hari ni aku kembali semula, tapi x tau la brapa lama angin rajin aku ni boleh bertahan huk huk huk...hari nih aku akn update byk mende pasal makanan le..citer lain malas nk enterprem..yok kita mulakan ngan...air soya..haha org lain sume dh byk kali buat dah tapi aku baru first time nk cuba buat, itupun

sbb ada hadiah birthday in advance..hahaha boleh?(beli tuk diri sendirik boleh?) Suke ati aku le...nk resepi ke? x yah la ye..sonang ajo nk bueknyo..rendam kacang soya dlm setengah hari, pastu cuci smpai bersih, blend, masak buh daun pandan, nk minum letak air gula ikut suka ati, pastu letak ais..siap....