Sunday, December 19, 2010

KeK CeKeLat LEmBab

Again..aku suka betul mencuba apa2 jenis kek cekelat tp mknnye idak sgt pong...ni teringin nk buat sbb dh lama sgt x buat kek. Ni resipi dari blog kak Norma..tapi bila cek2 mak Mina pung pernah buat gak utk birthday anakandanye..sape lagi kalo bukan dak Mina sendiri..Happy Belated Birthday ya..oso to my sister on 14th December..kek yg guna cuma sebijik telo aje..so terasa nak kopipes resipi dari blog mak dak Mina la ek..halalkan ye si empunye resipi..

KEK COKLAT KUKUS

Sumber: Buku 1 Hari 1 Resepi CHEF HANIELIZA

Bahan A:-

1 cawab susu cair (akak guna fresh milk)
1 cawan air
1 cawan mentega cair
2 cawan gula perang (akak letak 1 3/4 cwn je)

Bahan B:-

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko (*akak guna jenama Van Houten)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C (dikacau rata):-

1 biji telor
1 sudu teh esen vanila

Bahan Krim Coklat (Ganache):-

1 cawan susu pekat
2 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan mentega

Cara Membuat Kek:-

1)Panaskan kukusan.
2)Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
3)Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.

4)Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.

5)Lapik loyang dengan kertas baking (*akak guna loyang bulat 7 in) dan tuangkan adunan.

6)Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (untuk mengelakkan kek pecah di permukaan) - memang betul..sikit jek merekahnya dan permukaan pun rata. (akak balut penutup kukusan dengan kain semaasa mengukus kek)

7)Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.

Cara Membuat Krim Coklat:-

-Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
-Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
-Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
-Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
-Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek

No comments: