Friday, April 27, 2018

CucUR UdAnG KuaH KaCanG

 Assalamualaikum & Selamat Petang...

Lama tak bersiaran..tak ada mood sebenarnya...tesis tak siap lagi ni hahaha...
Tapi nak jugak masukkan satu lagi entry untuk bulan ni. Ok yang kejadian semalam. Menu berbuka puasa aku hehehe. Otak dok sibuk fikir makan je, mana keje nak siap hahaha.

Sorry, siaran tergendala semalam. Masa tengah taip entry ni tak boleh nak save, so aku try pulak publish..terus komputer ni hang..aku pun anggap je la tak ada rezeki nak up story hehehe. 


Nak taip ke tak ye resepi ni? Hihihi aku main bantai ikut suka je ni. Hasil pemerhatian menolong mak masak dulu2...ingat-ingat lupa je camne nak buat kuah kacang cap emak. 


Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras/tepung jagung
1 sudu kecil baking powder (optional)
3 helai daun kobis (hiris halus)
Tauge secukup rasa (ikutlah korang nak banyak mana)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam (secukup rasa)
5 @ 6 ekor udang (cincang) ni kes nak berjimat
1/2 biji bawang Holand (cincang kasar)
Air peti sejuk untuk bancuh 

Cara membuat:

1. Potong bahan-bahan yang perlu, masukkan dalam bekas yang besar untuk memudahkan gaul nanti.
2. Masukkan bahan-bahan perisa dan tepung, bancuh dengan air sejuk sehingga sebati semua bahan
3. Bancuhan tak pekat dan tak terlalu cair, pastu letak tepi sekejap.


Bahan-bahan Kuah kacang:

5 @ 6 tangkai cili kering (potong kecil & rebus)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang kecil (yang saiz kecil je)
1 inch lengkuas
2 batang serai
1 mangkuk kacang tanah di kisar
Daging/ayam sebagai tambahan (optional je ni, tak suka tak payah letak)
Gula Melaka yang dihiris (kena bajet sendiri tahap manis kesukaan korang)
Garam
Air asam jawa/asam keping

Cara membuat:

1. Satukan cili kering, bawang besar, bawang putih, blend dengan minyak
2. Serai dan lengkuas ketuk-ketuk manja ngan ulu lesung
3. Tumis bahan blend dengan serai & lengkuas sehingga terbit minyak
4. Masukkan daging, tumis sehingga air daging agak kering
5. Masukkan sedikit air asam jawa
6. Ni step optional je ye... Bila bahan tumis agak kering, masukkan sedikit air dan biarkan sehingga kering dan terbit minyak (step ni ulang untuk beberapa kali)
7. Masukkan kacang tanah kisar dan air (agak-agak je, jangan sampai terlalu cair)
8. Masak dengan api kecil sehingga kuah menjadi agak pekat
9. Perasakan dengan bahan-bahan perasa yang anda suka.

Selamat Mencuba. 

1 comment:

dalila said...

coq udang cicah kuah kacang.. mmg faverot ni.. :)