Bahan2:
+- 400g ayam dipotong kecik (ikut suke ler)
2 ulas bwg besar/bwg kuning (potong2 je)
3 ulas bwg putih (tumbuk)
1/2 inci halia (tumbuk)
1 sb lada hitam (tumbuk)
3 tangkai cili kering (potong 2)
2 sb sos tiram
2 sb kicap pekat (kalau rasa byk, boleh kurangkan)
2 sb besar kicap cair
2 sb sos lada hitam
2 sb sos tomato
sedikit minyak bijan (optional)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Daun bawang sbg penyeri
Cara2:
1. Goreng ayam separuh masak.
2. Tumis bahan2 tumbuk dan cili kering.
3. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair, sos tomato, sos lada hitam n miyk bijan. Kalau terlalu pekat bole tambah sedikit air.
4.Masukkan bawang potong
5. Masukkan garam dan gula sesedap rasa..
6. Masukkan ayam yang telah digoreng gaul rata, buh daun bawang. kacau sebentar tutup api, sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment