hehe..aku pun nk tayang sekut raya gak..buat miggu lepas lagi tapi mls nk masuk n3 awl2. sedar2 dah ada 4 jenis kuih dah aku ngan adik buat..nge ngeh ngeh..tapi aku sian ngan sekut hat ni sbb sapi munye susu lembu dpt nama (eh betul ke?) terbalik daaa..apsal? Sbb aku guna myk jagung Daisy bukan mazola wakakakka (ketawa sekat kt kerongkong). Jadik jugak aku buat sendiri biskut peberet aku nih..skali buat dua adunan teruss..hambik ko..tapi rupa huduh sikit la sbb aku x brapa pandai nk kontrol api oben tu..ada yg hangus kat ataih pun ada..tapi bila try makan..x pahit pun hehe tapi kena jugakla masuk dlm kategori reject kui kui kui...resepi aku amik kat umah k.yung yg tgh tggu masa je nk meletop tu, tapi rajinnn..siap buat kali kedua lagi kuih nih, aku malas tang nk settlekan bab kacang tuh..tu yg buat skali harung 2 adunan terus ngeee ..halal ye kak, short cut je amik resepi..resepi asal dari MyR
Bahan-bahan
200gm tepung gandum
200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
100 gm gula -kisar halus
1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
Kuning telur
Cara-cara
Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.
No comments:
Post a Comment