Assalamualaikum...
Hello I'm back...
Kihkihkih Speaking London... Hmm ok balik Malysia la hahaha lebih selesa kan...
Macam biasalah kan ni hidangan tahun lepas punye...duk dalam draft sejak sekian lama..so hari ni kita keluarkan dia.. Ni pertama kali aku cuba buat benda ni..tak tahulah jadi ke idok...sape pernah makan? ok ke pisang sira aku tu?
Pisang Sira
Apapun berapa ek aku nak rate makanan ni? 3/5 je kot...hahaha rasa dah ok dah..cuma aku x brapa suka nak gigit karamel yang mengeras tu...manis dan tak berapa suka ngan gula2...melekat kat gigi! ha itulah yang aku nak kata...tapi lupa amenda la nak cakap...
Apapun berapa ek aku nak rate makanan ni? 3/5 je kot...hahaha rasa dah ok dah..cuma aku x brapa suka nak gigit karamel yang mengeras tu...manis dan tak berapa suka ngan gula2...melekat kat gigi! ha itulah yang aku nak kata...tapi lupa amenda la nak cakap...
Bahan-bahan:
3 Biji pisang nipah yang hampir masak (Sebiji kita hiris nipis jadi 3 keping)
Sedikit minyak untuk menggoreng pisang
2 sudu besar gula putih (gula perang tak boleh buat karamel berdasarkan pengalaman aku)
1 sudu air panas
Cara Membuat:
1. Goreng pisang sampai agak garing. Tak perlu letak tepung tau.
2. Dah garing, angkat dan ketepikan.
3. Buat karamel, panaskan gula atas kuali tak melekat tu kalau nak senang gaul nanti, oh ye..masukkan sesimpul daun pandan (optional).
4. Bila gula dah agak keperangan, masukkan 1 sudu air panas, dan tutup api.
5. Gaulkan pisang yang dah goreng tadi ke dalam karamel. Siap..tunggu sejuk dulu baru makan, nak makan panas-panas boleh, melecur lidah tanggung sendiri.
Sekian.
Selamat mencuba.
**Nota kaki: Resepi aku cuba2 dan olah sendiri je..ada orang suka letak kayu manis...erkkk aku tak gemar rasa kayu manis tu..so memang takkan letak lah.
#Pisangsira
#Siscuba
#Asiahmainmasakmasak
Hahaha berkesan ke guna hashtag kat dalam blog?
No comments:
Post a Comment