hehe..sebenarnya projek muffin nih jln dulu drp ayam pandan ngan kuih puteri ayu tu...dah abis pun..biasala..susah nk update kann??...cenggini le jadiknyer ngeh..ngeh..ngehhh..rasanya sedappp..sedap lagi drp muffin cekelat...macam mak punyer kek pandan pun ada..hehe..resepi aku amik kt umah k.hana cam bese....c & p...TQ kak..
Bahan-bahan
- 200gm tepung gandum
- 1 1/2 tsp baking powder
- 1/2 tsp soda bikabonat- hana x letak
- 1/2 tsp garam halus
- 120gm gula castor
- 200ml santan kelapa (dalam kotak)
- 100ml minyak jagung- hana gune butter cair
- 2 biji telur
- *1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
- *1/2 tsp pandan essence
- Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.
- Nota : *Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya. kemudian buh pewarna hijau sedikit.
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
- Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
- Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
- Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
- Bakar selama 20minit.
pucat sikit warnanye sbb x perasan pewarna hijau dah abish...yg nih 100% warna daun pandan
2 comments:
waa...mentang2 duk kg. pandan..
jgn wat byk sgt..nti abis daun pandan yg ade nih..
hahahaha
okeylah tu..pucat2 pun takpe...janji sedap hihihi...
Post a Comment