Monday, March 22, 2010

Pau Kacang

Fuhhh..fuhhhh..sapu abuk jap..hehehe lama tol aku mendiamkan diri...x ke mana pun ada je..hari2 aku jenguk blog nih n blogwalking umah kwn2..cuma x menonjolkan diri je..sian dak Mina..slalu dtg aku xde..xpe2 nnt aku tggl jejak kt umah ko ye..hehe..sori mori aa..

Ok, merujuk pada gambar di atas (cewahh mcm tulis surat resmi jerk)..kihkih inila hasil keras tanganku menguli+menggentel pau semalam, lembuttt giler..macam pau kat kedai...suker2..pastu licin jerk kulit dia..mmg best la resepi CMG nih..wa tabik springg la ngan CMG ni..geram je tengok kalau dia buat roti2 ni sume gebu2 belaka sesuwai ngan nama manja dia hehe...aku amik resepi ni guna MYR, tapi aku link terus ke umah CMG aje ye..mintak halal ye..satu adunan nih aku dpt dlm 8 ketul pau 50g setiap satu (detail la pulak..ngee)..siap mak aku order utk dia letak kat tpt org jual kuih lagik..hehe..guna tepung gandum biasa pun jadik jugak..cuma waktu nguli dia lama sikit n kena air lebih sket..tepung Hong Kong manyak mahait maa..sekilo 7 hengget...gagaga patutla org2 di luar sana jual pau mahait jugak ye..ok..aku cnp resepi dari umah CMG ye..


Bahan-Bahannya :-)
240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau (aku buat 1/2 tpg hong kong + 1/2 tpg gandum biasa)
1 camca teh Double-Acting baking powder
1 camca teh instant yeast
1/2 camca teh garam
25 g lemak sayur (shortening)
100 ml air suam*
30 g gula halus*
1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati)
Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2

Cara membuatnya :-)

Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bulat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.

Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba