Wednesday, December 29, 2010

tRifFle

hmm..good morning..buat ni hari ahad minggu sudah..sudah 2 kali juga berlaku kejadiannya hehe..tapi bila buat kali ke-2, x brapa laku lak..hmm ok. Resepi amik kt umah k.Hana..nnt2 la I link kan ye..
Posted by Picasa

Saturday, December 25, 2010

LeMpeNg PisAnG


Buat ni minggu lepas..kejap je dah seminggu...resepi cilok k.Hana punye. Malas nk citer panjang..layannn
Posted by Picasa

Sunday, December 19, 2010

KeK CeKeLat LEmBab

Again..aku suka betul mencuba apa2 jenis kek cekelat tp mknnye idak sgt pong...ni teringin nk buat sbb dh lama sgt x buat kek. Ni resipi dari blog kak Norma..tapi bila cek2 mak Mina pung pernah buat gak utk birthday anakandanye..sape lagi kalo bukan dak Mina sendiri..Happy Belated Birthday ya..oso to my sister on 14th December..kek yg guna cuma sebijik telo aje..so terasa nak kopipes resipi dari blog mak dak Mina la ek..halalkan ye si empunye resipi..

KEK COKLAT KUKUS

Sumber: Buku 1 Hari 1 Resepi CHEF HANIELIZA

Bahan A:-

1 cawab susu cair (akak guna fresh milk)
1 cawan air
1 cawan mentega cair
2 cawan gula perang (akak letak 1 3/4 cwn je)

Bahan B:-

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko (*akak guna jenama Van Houten)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C (dikacau rata):-

1 biji telor
1 sudu teh esen vanila

Bahan Krim Coklat (Ganache):-

1 cawan susu pekat
2 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan mentega

Cara Membuat Kek:-

1)Panaskan kukusan.
2)Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
3)Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.

4)Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.

5)Lapik loyang dengan kertas baking (*akak guna loyang bulat 7 in) dan tuangkan adunan.

6)Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (untuk mengelakkan kek pecah di permukaan) - memang betul..sikit jek merekahnya dan permukaan pun rata. (akak balut penutup kukusan dengan kain semaasa mengukus kek)

7)Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.

Cara Membuat Krim Coklat:-

-Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
-Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
-Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
-Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
-Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek

Tuesday, December 14, 2010

10 MuHaRrAm

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):
1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.

4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.

6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."

9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.

12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.

13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Salam Maal Hijrah

Salam Maal Hijrah...

Wahhhh....sgt lama blog aku ni xde pengisian..xtau la pasai pa. sedar x sedar dah hampir masuk ke tahun baru 2011 dan tahun baru hijrah sudah pun membuka tirai..x lambat rasanya untukku ucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru...Maal Hijrah 1432H. Ada azam baru? hmm..aku rasa azam baru aku lain sikit thn ni, tapi biar aku je yg tau...hikhik bukan kedekut, tapi nnt ada org yg akan perlekehkan.. owhh sugguh x suka akan keadaan itu. Semoga Allah membantu diriku..amiiin (sebak..).
Banyak benda yg aku cita2kan utk thn depan..satu yg aku boleh kongsi disini...aku nak mintak maaf dengan sume org yg aku pernah sakiti hatinya tahun2 sebelum ini (astaghfirullah wa atubu ilaih..egonya aku, sesungguhnya mmg sukar utk melafazkan kata2 maaf itu). Azam ni sebenarnya dah lama aku simpan..mudah2an Allah beri aku kekuatan utk laksanakannya..amin.
Uwarghhhh..dh try upload gambar, tapi x berjaya nmpaknya...ok see u next n3..wassalam.

Monday, August 30, 2010

Salam RaMaDhan....

Salam semua...adeh..deh...dah nak raya baru tuan umah ni timbul balik hik hikhik...xpe2 kita masih di bulan Ramadhan yang mulia, lagi2 10 mlm terakhir ni...xde lain apa yg aku harapkan cuma ibadah aku yang seciput ni diterima Allah swt...rasa sayu lak bila mengenangkan dah hampir ke penghujung...hmm ramai dah kwn2 alam maya aku yg dh siap kukis-mengukis, aku?? xde mood raya lak taun ni..ntah mana hilang ntah..mmg xde niat nk buat kue2 bagai....hmm tapi hari baik bulan baik ni, baik aku pasang niat tu jugak..bukan apa, bila kita niat buat benda yg baik kan dpt pahala w/pun belum terlaksana..kuikuikui (masalahnyer aku cuma pasang niat aje kihkihkih..). Okeh, di kesempatan yg ada nih, aku nk mengucapkan selamat menyambut eidulfitri buat semua kaum muslimin dan muslimat di mana saja berada, ampun maaf dipinta sekiranya segala coretan aku kat sini tidak membahagiakan anda sume..jumpa lagi di lain siaran...(hukhuk..ingat boleh upload gambr dinner baru nih..tapi kamera x bwk lak)..

Tuesday, July 20, 2010

Selamat Pagi...

Selamat pagi...dh sarapan lum? Aku tgh lapo nih... mengentri di subuh2 hari..huhu xleh tdo dari pkl 3 pg tadi...bukak blog nih ada org suh aku sapu2...hehehe skg dh moden Mina oiii... aku pakai vacuum jerk..copat skit abes, sonang kojo den hahaa...jgn mare. Mekacih ek Mina, ko bg aku semangat nk guna penyapu balik...tapi xtau nk buat munyik dia camne...camne ek? Zassss...puhhh skali libas je..abes terbang sume abuk...kang berderet n3 ko x larat nk baca lak..kikiki bg ayat cam rajen sgt2...apa daaa aku merepek?? ok, buat julung kalinya...taraaa aku pamerkan roti akak John..aikk? nape akak? hehe sbb yg buat pun hakak kan...lagipun aku ngelat guna roti sandwich je..dan kalau prasan dh lama siap n udah lama abes..wink2.
Nak resepi? Ni stail aku ler kan...

Bahan2
  • Roti sandwich (agak2 dlm 1/2 buku kot)
  • 300g daging ayam cincang (nk guna daging pun boleh)
  • 1 labu beso bwg kuning
  • 2 sudu besar sos tiram
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk lada hitam
  • sedikit stok ayam knorr (hehe promot nih)
  • 3 @ 4 biji telur dipukul manja..
  • 1 sudu besar minyak masak

Cara2:

  1. Panaskan minyak, tumis bwg hingga layu.
  2. Masukkan daging ayam cincang, sos tiram, garam (jgn byk sgt sbb sos tiram dh masin), serbuk lada hitam, serbuk stok ayam...masak hingga agak kering.
  3. Dalam bekas lain, sediakan telur dan masukkan bhn2 yg dimasak tadi, kacau rata.
  4. Sediakan pan utk goreng telur tadi, panaskan guna sedikit minyak.
  5. Bila pan dh panas, sendukkan bancuhan telur ke dlm pan dan ditekapkan dengan sekeping roti..biar hingga telur betul2 masak sambil dibalik-balikkan roti tadi.
  6. Dah masak sedia dihidang bersama hirisan kobis, timun, tomato serta mayonis dan sos cili...

Ada paham ka?..aku reti weh..nk buat ayat2 memasak nih..kira ok le tu ek?? prasan :)...chow..solat subuh dulu...

Monday, March 22, 2010

Pau Kacang

Fuhhh..fuhhhh..sapu abuk jap..hehehe lama tol aku mendiamkan diri...x ke mana pun ada je..hari2 aku jenguk blog nih n blogwalking umah kwn2..cuma x menonjolkan diri je..sian dak Mina..slalu dtg aku xde..xpe2 nnt aku tggl jejak kt umah ko ye..hehe..sori mori aa..

Ok, merujuk pada gambar di atas (cewahh mcm tulis surat resmi jerk)..kihkih inila hasil keras tanganku menguli+menggentel pau semalam, lembuttt giler..macam pau kat kedai...suker2..pastu licin jerk kulit dia..mmg best la resepi CMG nih..wa tabik springg la ngan CMG ni..geram je tengok kalau dia buat roti2 ni sume gebu2 belaka sesuwai ngan nama manja dia hehe...aku amik resepi ni guna MYR, tapi aku link terus ke umah CMG aje ye..mintak halal ye..satu adunan nih aku dpt dlm 8 ketul pau 50g setiap satu (detail la pulak..ngee)..siap mak aku order utk dia letak kat tpt org jual kuih lagik..hehe..guna tepung gandum biasa pun jadik jugak..cuma waktu nguli dia lama sikit n kena air lebih sket..tepung Hong Kong manyak mahait maa..sekilo 7 hengget...gagaga patutla org2 di luar sana jual pau mahait jugak ye..ok..aku cnp resepi dari umah CMG ye..


Bahan-Bahannya :-)
240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau (aku buat 1/2 tpg hong kong + 1/2 tpg gandum biasa)
1 camca teh Double-Acting baking powder
1 camca teh instant yeast
1/2 camca teh garam
25 g lemak sayur (shortening)
100 ml air suam*
30 g gula halus*
1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati)
Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2

Cara membuatnya :-)

Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bulat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.

Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba

Thursday, February 25, 2010

LaSaGna DaGiNg

layan gambar jek bole? Huhuu..dah lama sgt2 nih aku x update. Gmbr ni pun jmpa kt dlm post yg dok terperam..jgn tnya la ek dh selamat jadi baja kot..ni melayan selera adik beradik aku la nih termasuk kakak sulong yg tgh pregnant masa tu..skg dh selamat bersalin pd 11/02/2010 bb boy. Ni kira aku punye 1st attempt..sume suke..cuma bila masak kulit yg atas skali tu jadi keras sikit..hehe..resepi aku copy dari majalah Nur..nntla aku taip kalo aku ghajin..sedih, sbb buku resepi aku dh hilang..x tau letak mana huhuuu...padan muka aku...