Monday, May 25, 2009

JaWab Tag K.IjA


1. copy award di atas untuk diletakkan di blog anda

2. nyatakan 5 jenis fakta menarik tentang pemberi award ini.

*kakak aku hehe...

*usahawan yang tengah usaha untuk menjadi orang kaya

*cikgu yg ghajin n komited

*baik hati orangnya

*ibu kpd 4 org cahayamata ...hehe

3. setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (bole ke aku ni? try ek..)

*sejak ada blog ni semangat memasak dh kembali..ngeh ngeh ngeh

*Suka kumpul majalah NUR n novel (dh lama x baca..malas..)

*Suka ngadap internet dan blajar benda2 baru (ni kopi ek..)

*suka n enjoy ngan kerja skg ni..

*suka ngan budak kecik..(bwh umur 4 thn je..dh besar x best)

*suka shopping bila dpt gaji...mmg best..

*tak suka ngan org yg suka amik kesempatan atas kebaikan yg kita dh buat..(huh selalu aku kena)

*x suka kerja ngan bos lelaki..(dh penah rasa dah..dua2 x best..huh nyampoh)

*Suka warna Hijau, cokelat (hehe warna baru..)

*Tengah usaha kumpul duit...(utk kawin??? haha..berangan)

***eh..dah berjaya..

4. anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka.
**mak aih ghamainyer aku rasa maleh le nk spot sape2,...haa sape ghajin nk coba, silakannnn...

Friday, May 22, 2009

MuFfin CoKeLat...

hihi..first time try buat..alhamdulillah jadik jugak. ni gara2 cup utk muffin dh beli, mula la hatiku meronta2 nk cuba buat gak..heee..biasala bila dh nmpak jadik tu lega...x makan pun xpe..si tukang tolong last minit, sibuk gak nk jadik tukang rasa..x sabo2..bab makan lajuu je dia..nnt aku selit gak gambo dia..
resipi ni aku selongkar kt gobok k.hana jupunn..nmpk ada resepi yg simple, aku pun salin le..tapi biasa la aku..mesti nk adjust2 sikit..pepandai2 je nk menambah bhn ngeh..ngeh..ngeh..jgn mara kak..resipi asal aku copy je kt umah k. hana hehe..
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
¾ cawan gula
1 biji telur
1 cawan susu segar (guna perisa cokelat..hihi)
¼ cawan minyak sayuran
Cara-cara
1. Panaskan ketuhar pada suhu 205’C. (D gunakan suhu 180’C)
2. Dalam mangkuk campurkan tepung gandum, baking powder, garam dan gula. Buatkan lubang ditengahnya.
3. Dalam mangkuk yang kecil pukul telur sedikit, masukkan susu dan minyak. Tuangkan kedalam mangkuk yang berisi tepung tadi. Dan gaul menggunakan garfu sehingga sebati, tapi jangan dipukul sekadar gaul dengan garfu sehingga sebati. Adunan akan nampak seperti berketul-ketul sedikit.
4. Tuangkan adunan kedalam mangkuk muffin.
5. Pelbagaikan muffin anda:- Muffin Blueberi: Campurkan 1 cawan blueberi segar. Muffin Kismis: Campurkan 1 cawan kismis yang dicincang. Muffin Kurma: Campurkan 1 cawan kurma yang dicincang. Muffin Cheese: Masukkan 1 cawan keju cheddar yang telah diparut.
6. Bakar muffin selama 25 minit atau sehingga kekuning-kuningan.
Selamat mencubaaa...

Wednesday, May 20, 2009

SolOk LaDa

ni mak yg buat ntah bila ntah..nnt nk tanya resipi kt mak baru boleh tempek kt sini..hehe..
bukan apa, kot2 nnt nk buat sendirik..senang
bahan-bahan:
(ni xde anggaran ek..x tau nk agak)
cili hijau (dpt yg kt kelantan munyer tu sedap)
kelapa parut (amik yg muda)
isi ikan sardin/kembung (x yah rebus dulu blender/tumbuk je)
bawang merah dlm 10 ulas
halia sikit
garam n gula secukup rasa
cara-cara:
isi ikan tu di tumbuk dulu, pastu bawang, halia tumbuk juga. Pastu gaul segala bahan yg ditumbuk dengan kelapa letak garam n gula...gaul sebati, sumbat dlm cili yg dibelah dan dibuang biji (bukan belah dua tau)...dah siap sumbat..bolehla kukus sampai masak..

vOuCher LaGiii

ni kali ke-2 dpt voucher seramik...kali ni kureng sikit dr yg sebelum nih..k.ija ckp sbb cepat sgt redeem..xpe..janji lepas buat shopping brg dapur..ngeh ngeh ngeh...baru guna 2 kpg, sekeping lagi next month..

Saturday, May 16, 2009

AyaM MaSak Kicap n IkaN GorEnG

ikan goreng simple2 je..ayam masak kicap
masak cenggitu pun nk masuk blog kan? xpe2 lantak aku la kan..aku punyer blog ha ha ha....bukan nak menunjuk, tapi nk membykkan n3 aku yg x byk nih...keh keh keh...ni la masakan tghari yg sempat aku masak..simple2 je..maleh nk masak yg pelik2, nnt Zharif ngan Zhaim xnak makan lak kan...lainla kami2 yg dh dewasa ni kan..hihii..

CisKek

huhu..aku punyer la menerai buat ciskek hr nih...skali belum sempat ngap dah ada peminat daa...huwaaa..kucing Lela suka makan kekkk...abis separuh dibedalnya...mujur le kek tu nmpak macam x bapa nk jadik...kih kih kih..nasib ko la kek..sbb oben robot tu guna api atas je..so kt belah bwh macam bantat gitu..hehe..x sempat nk tayang yg cantik..
ni le rupe kek yg dah ditobek oleh kucing bertuah tu...ciss..
Nk tau camne boleh terlepas kt kucing2 bertuah tu?..hehe sbbnya masa lepas kek tu masak, aku dok bior je kt dlm robot tu...konon nk tggu kek sejuk la kan...sambil2 tu aku msk lauk2 tuk mkn tghari nih..sedor2 mak aku jerit.."lo siapa yg dah kobek kek nih?" ha?aku yg tgh masak terkezutt...zasss terus gi tengok..huu..kek akuuu...gitu le alkisahnya hehehe...

ni le bukti yg ciskek aku buat mmg sedappp...wakaka...

Wednesday, May 13, 2009

Menu SeMalAm

hmm..ni lauk semalam punyer..sbbkan aku masuk kije lmbat skit hari ni, mk req aku buat bergedil nih..hehe..aku pun stat potong2 semua bhn2, bila campur2 bykla pulak dpt..tapi goreng sikit dulu..yg lebih masuk freezer...kononnya nk lain la skit drp bergedil2 biasa tu..aku pun try n error masa nk goreng tu aku x celup ngan telur, tapi aku guna tepung gandum + biskut yg ditumbuk hancur ala2 bread crumb kih kih kih... (asalnye nk guna tepung jagung tp dh abish)...masa abis goreng, try la ratah cam tu je..mm mcm manis je..sbb aku gune biskut jagung...hehe. tapi bila makan ngan nasik ok je...
Bergedil daging

Ha..lauk kat bawah nih..mak yg masak..pasal kalau aku yg masak..mesti derang ni takleh nk makan...sbb aku mesti boh cili api tu hengat punyer..hihihi.. Ikan Kerisi masak lemak cili api..

Sunday, May 10, 2009

RoKoK & YaSiiN

Menarikk...utk perokok2 tegar...

video

sALam HujUnG MinGgu

Bihun goreng..(sila abaikan sebarang kecomotan..hehe.)

Salam hujung minggu..wah..tajuk macam best je..macam aku dok rilek2 n santai2 kt umah jerk...huwaaa.... aku kena kije macam bese tapi minggu ni sadis sikit..sbb aku kena kije sorg2 huwaaa..(banjir pulak kang..). So, utk mengelakkan aku kelaparan satu hari ni kenalah aku bangun pepagi tuk msk bf..hehe..simple je bihun goreng n mak nk menghabiskan inti ciken black paper aku yg masih berbaki..jadilah pau goreng..(psst...smlm sbnrnya aku yg nk abihkan inti tu..tapi ntah mana silap ntah tepung yg aku uli x menjadik...huhu...akibatnya sedekah kt cik tong...kuikuikui) biasala tu..nama lagi nk blaja kan...nyesal lak x pegi ikut kelas baking semalam, xpe2 next month akn aku pastikan stu kelas tu aku pergi jugak..semangat nih..

Pau goreng ciken black paper (3 ketui je bwk gi kije..hehe)

Friday, May 8, 2009

ChicKeN BlaCk PapEr Bun

Hihi..lama tol x update...bukan apa..bz + malas (camna tu ek?)...bun ni pun dah selamat jadii..apa ek? tut....mana boleh citer...asalnya nk buat piza bun..tapi intinya macam basah2 gitu..malas nak merias pun ada gak..so aku buat je inti ciken black paper tu..pastu..dok excited nk masak guna oven robot peninggalan arwah abah tu...x penah guna tuk wat baking roti2 ni lagi..biasa baka ikan ke ayam ke..hehe...syok oo..guna oven ni..buleh tengok cane rupe n hasil masakan kite...kalau rasa dh dekat2 nk hangus boleh terus tutup api je..hoho...kira nostalgia gak la guna robot nih..teringat kt abah..huhu...


Sunday, May 3, 2009

SelAmaT HaRi PekErJa...

ni la karipap pusing...jadik tang pusar je...huhu

Selamat hari pekerja buat semua pekerja2 di M'sia mahupun di luar M'sia...hehe..aku cuti utk 2 hari, setelah sebulan aku x cuti2...aku buat apa ek? Pagi Jemaat tu..aku dgn julung kalinya membuat karipap lapis @ karipap pusing....huhu..tapi masalahnya karipap tu x jadi lapis2...xpe2 cuba lagi..bab2 karipap ni mak mmg rajin...buktinya..pagi ni mak buat lagik...tapi hari ni punye..setakat yg aku tau masih belum betul2 menjadik..ptg ikut k.ija gi JJ cuci2 mata je..xde yg menarik tuk dibeli..aku cuma renew jcard je..pastu otw balik singgah tesco sat..ada brg murah..sempat gak aku grab milo 2 paket, minyak, susu anlene tuk mak dsb..
Malam...aku buat lagik puding karamel utk kali ke-2...sehari je dah abih...kali ni wat ngan tepung kastard, sedap sikit drp yg first time ari tuh..hehe..nnt kena buat lagi ni..bebudak kt klinik lak mintak...

2nd day, k. ija ajak gi SAMTEN sbb Aiesya ada pertandingan silat tuk kanak2 tabika Kemas...aku joint sbb nk tengok balik sekolah yg dh lama aku tingalkan...byk gak perubahan..grill sana sini..hmm (mcm keselamatan terancam je..)...dpt gak mengimbas balik kenangan2 lalu..huhu..sambil2 melayan si zhaim yg suka no dia dpt bebas berjalan2...Ada gak snap gambar sikit2..tapi dlm kamera k.ija...