Wednesday, August 12, 2009

ApAm PiSaNg ke Lepat Pisang?

haha..nilah akibat xnak ikut kata resipi...apam pisang aku dah tukar jadik lepat pisang da...sibbaik sedap gak..kui kui kui...dlm resipi suh lenyek 8 bijik pisang je..tapi aku bantai ntah bapa bijik ntah..tapi banyak le..kekonon xnak m'bazir pisang yg dah menopos bak kata k.yung jepun nun kihkihkih...mula2 masa dok dlm peyuk kukus tu elok je naik membulat..siap merekah lagi..tapiiii bila aku bukak je tudung peyuk tu...ranappp..ingatkan rasa dia pun ko gak la kannn..tapi bila aku try je..macam makan lepat pisang la pulak..sib baik lepat, kalo rasa sepat sape nk jawab? hahaha..resepi nih aku skodeng kt umah sape aku x ingat..nnt kalo aku jumpa balik aku linkkan ke umah dia ye..halal ye..

Bahan2:
2 cwn tepung gandum
8 biji pisang emas (aku guna pisang berangan)
3/4 cwn mentega dicairkan (aku guna minyak jagung)
4 biji telur
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
secubit garam

Cara2
1. Ayak tepung dan baking powder
2. lecek pisang + baking soda + garam
3. pukul telur + gula + minyak
4. masukkan tepung + pisang lecek selang seli dan gaul rata
5. masukkan dlm loyang dan kukus selama 45 minit.

No comments: