Thursday, February 9, 2012

BiHuN KuNgFu & HaPpY ChiNeSe NeW YeAr


Assalamualalaikum...
Hahaha gelak dulu..tajuk dah basi...malas nk tuko..bior je hikhik. Buat ni pun dah lama & byk lak gambar2 makanan yg tgh beratur tggu tuan punye blog bk masukkan diorg dlm entry gelak sopan lagi hihihi...bukan apa masa nk masukkan entri yg nih..byk sgt cabaran tang nak masuk gambar2 cun ku makanan nih..alih2 aku tggl je..pastu bz ngan krj lak kan...hari2 aku jadi kelawar balik malam..
Apa2 pun layan la gambar2 nk buat bihun kung fu kt bwh...zasssss

Pelakon utama...bwg besar, bwg putih, sikit halia, cili api

Pelakon2 pembantu yg sgt , meriah...mula dr tgh ikut arah jam - udang, brokoli, carrot, isi ketam, fishcake, sosej, ciken ball, cili masak n tauhu yg digoreng

BAhan2:
*2 labu bwg besar (ikut le byk mana nk buat kuat kan...aku buat byk nih..dlm periuk 3.5L hampir penuh)
*4-5 ulas bwg putih (suka letak byk)
*4-5 biji cili api (nk pedas tambah)
*sedikit halia (optional)
200g Udang basah
Sedikit brokoli/kobis bunga/kobis/sawi (haaa pilih ikut citarasa sendiri)
Sedikit lobak merah
Isi ketam/Fishcake/sosej
ciken ball/fish ball
cili masak
1 keping tauhu
sos tiram & stok ayam knorr
garam & gula
sedikit tepung jagung (utk pekatkan kuah)
air (agak2 ikut kesesuaian bhn2)
1/2 bungkus bihun yg direndam n dicelur sekejap
Telur 2 biji

Cara-cara:
1. Tumbuk @ cincang dadu bhn2 bertanda (*) (bwg besar je aku dadukan yg lain2 tumbuk kuat2 separuh pengsan hancur), 
2. panaskan sedikit myk utk menumis, then tumis bhn2 tadi smpai naik bau hangit 
3. masukkan sos tiram dan stok ayam, garam dan gula, air
4. masukkan pula sayur2 yang keras kematu dulu, tunggu mendidih
5. Dan memdidih kuah boleh la masukkan bahan2 lain
6. Utk likatkan kuah, bancuh 2 sudu tepung jagung dan masukkan ke dlm kuah kacau sebentar sehingga masak. boleh tutup api.
7. Untuk bihun pula, tibai pukul telur ala1 manja gitu then ambil secekak bihun gaulkan dengan telur & goreng dalam minyak yg sederhana byk, pastikan minyak betul2 panas je..nnt telur tu meresap minyak.
8. dah garing boleh angkat dan dihidang bersama kuah
Selamat Mencuba!!!

aikkk??....Tetiba je muncul movie dh siap nih..alahaiii..



Taraaa..kuah yg dh siap

brokoli yg berendam masak kejap je terus angkat, sbb takut rupa huduh sgt nnt

ni rupe bihun yg dh dicelup ngan telur n digoreng garing

Tadaaa...jemput tengok je..nk rasa sila cuba buat sendiri ek... ayat angkuh ke? ooo...nk jemput makan mende dah lama xde..kihkih


Nota kaki cagu: Maafla ye..aku mmg x pandai nk tulis resepi, sapa yg rs susah nk paham please do not hesitate to contact bla...bla..bla...wakakaka. serius... email me asiahyacob@gmail.com

1 comment:

dalila said...

adeh.. menyelerakan.... nmpak menarik