Sunday, July 19, 2009

Bun Kacang Merah



Alhamdulillah...jadik jugak bun aku w/pun aku bakar x guna oben hikhikhik...cuma tang atas tu je x bapa garing ngeeee...roti still lembut tau, cuma nk kena jaga masa tgh bakar tu la kan..takut hangus, sbb x guna timer hehehee. Kalo kome sume nk tau aku bakar guna peyuk kuih bakar mak aku...hehee..alaa peyuk yang ada lubang kt tgh2 tu..pastu letak je atas dapur gas. 10 minit dah siap masak..Resepi ni amik kat MyR sumbangan CMG. Aku buat 1/2 adunan je...& ganti inti ngan kacang merah...malas nk copy kt MyR, aku copy dari blog CMG je. HALAL ye pak...roti ni pun dh abisss...
Bahan Doh :-)
500 g tepung roti
240 ml air
20 g susu tepung
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
80 g lemak sayur (shortening)
100 g gula halus
1/2 camca teh garam
2 camca teh yis segera
1 camca teh bread improver
1 camca teh bread softerner

Bahan Inti Kelapa :-)
2 1/2 cawan kelapa parut putih (guna kelapa kulit basah)
60 g gula melaka
50 g gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 cawan air

Cara membuatnya :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 untuk doh kecuali lemak sayur, gaul rata dan uli 10 minit. Gaulkan dengan lemak sayur sedikit demi sedikit hingga habis sambil diuli lagi 10 - 15 minit atau hingga doh menjadi kenyal dan elastik. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 untuk doh dalam Bread Maker, pilih setting untuk doh dan "on". Tunggu hingga siap.
  2. UNTUK INTI KELAPA :- Gula melaka dipotong kecil2 dan satukan bersama gula pasir dan 1/4 cawan air dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Tapis air gula tadi ke dalam kuali. Masak hingga gula berbuih. Masukkan kelapa parut dan gaul rata, masak hingga sedikit kering tapi masih lembap. Gunakan api perlahan.
  3. UNTUK BUN KELAPA:- Keluarkan doh, tumbuk dan uli 5 minit. Bahagi2kan doh kepada bebola seberat 50 g setiap satu. Ambil sebiji bebola, leperkan dan sudu 1/2 camca besar inti kelapa, cantum dan bulat2kan. Susun dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega, jarakkan untuk doh mengembang. Buat hingga habis. Biar bun 45 minit kemudian bakar dalam oven pada suhu 180C selama 7 - 10 minit atau hingga permukaan roti keperangan. Sapu dengan mentega sementara roti masih panas. Menghasilkan kurang lebih 20 biji bun...
gini le rupe lepas aku kuarkan dr peyuk kuih bakar tu...

2 comments:

By Ticer Liza Yacob said...

punya la tak mo bayau bil letrik, sanggup bakar guna acuan tuh...haa...bayo la bil letrik...settle la masalah ko nak bakar membakar. hu hu

Asiah Yacob said...

bukan xmo bayar ma..budget x cukup ma...org sewa umah x bayo sewa bulan lepas...dh kena korek2 kt bank nk bayo kete pulak...huhu..kalo pindah nnt sape pulak la nk bayo duit umah...