Sunday, August 27, 2017

KoNgSi ReSiPi; IkAn KeMbUnG SaMbAL

Assalamualaikum
Selamat pagi semua, dah sarapan ke? hehe aku pun belum lagi...sementara anak-anak belum sampai semua lagi, kita curi-curi update jap ye. Ni menu aku tengahari semalam..haha kira throwback jugakla ni kan.. Menu kegemaran aku nih..tapi jarang-jarang dapat makan dah sekarang sebab ikan mahal sangat. Inipun guna ikan 2 ekor je, sebab adik aku tak suka makan ikan kembung...rugi..rugi... Dulu-dulu masa aku kecik-kecik mak suka masak menu nih. Kat asrama pun, kalau menu ikan sambal menderu kawan-kawan turun makan...siap buat announcement lagi dari bawah..hahaha kenangan manis tu. Oklah saja-saja nak share resipi sebab dah lama tak buat. Alamak bateri dah nak habis..


 Resipi: Ikan Kembung Sambal

Bahan-bahan:

2 ekor Ikan kembung (letak garam kunyit, goreng)
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (saiz sederhana)
1/4 inch halia
1 biji bawang holland
2 sudu besar pes cili kering
1 biji limau kasturi/asam jawa
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk perasa (pati ayam knorr)
Garam jika perlu (tapi aku tak letak sebab sos tiram dengan serbuk perasa dah masin)


Cara-cara:
1. Ikan kembung digoreng garing (ikut suka la nak garing macam mana)
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk/blend
3. Masukkan pes cili kering, tumis lagi sehingga pecah minyak
4. Perahkan jus limau kasturi/air asam jawa
5. Masukkan sos tiram, sos cili, garam/serbuk perasa dan gula kacau rata sehingga bahan-bahan semua sebati, jika perlu bolehla masukkan sedikit air dan biarkan sambal agak kering, masa ni dah boleh perlahankan api ye sebab takut sambal hangit pulak nanti sebelum kering (kalau nak ada kuah, jangan biar sampai kering sangat ye...pandai-pandailah agak)
6. Akhir sekali bolehla cuba rasa dan sesuaikan rasa jika ada terlebih atau terkurang
7. Eh belum habis lagi...masukkan bawang holland yang di potong bulat (jika suka)
8. Ikan bila nak masuk? hahaha masukkanlah sebelum api dapur ditutup...



**Nota kaki: maaflah lambat nau nak edit resepi penuh...masa post sebelum nih ada problem..terus malas...ampunkan mak nakkk...hehehe

No comments: