Sunday, August 27, 2017

KoNgSi ReSiPi; IkAn KeMbUnG SaMbAL

Assalamualaikum
Selamat pagi semua, dah sarapan ke? hehe aku pun belum lagi...sementara anak-anak belum sampai semua lagi, kita curi-curi update jap ye. Ni menu aku tengahari semalam..haha kira throwback jugakla ni kan.. Menu kegemaran aku nih..tapi jarang-jarang dapat makan dah sekarang sebab ikan mahal sangat. Inipun guna ikan 2 ekor je, sebab adik aku tak suka makan ikan kembung...rugi..rugi... Dulu-dulu masa aku kecik-kecik mak suka masak menu nih. Kat asrama pun, kalau menu ikan sambal menderu kawan-kawan turun makan...siap buat announcement lagi dari bawah..hahaha kenangan manis tu. Oklah saja-saja nak share resipi sebab dah lama tak buat. Alamak bateri dah nak habis..


 Resipi: Ikan Kembung Sambal

Bahan-bahan:

2 ekor Ikan kembung (letak garam kunyit, goreng)
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/4 inch halia
1 biji bawang holland
2 sudu besar pes cili kering
1 biji limau kasturi/asam jawa
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk perasa (pati ayam knorr)
Garam jika perlu (tapi aku tak letak sebab sos tiram dengan serbuk perasa dah masin)


Cara-cara:
1. Ikan kembung digoreng garing (ikut suka la nak garing macam mana)
2. Tumis

No comments: