Tuesday, November 21, 2017

KoNgSi ReSiPi: CuCuR JaGuNg

 Assalamualaikum...

Hujan petang-petang ni, memang layan kalau dihidangkan apa jenis kuih sekalipun kan....perut berkeroncong je sejuk-sejuk ni. Tapi...... cucur jagung ni dah lama pun buat hahaha...memang menari-nari perutku bergendang kelaparan nengok gambar ni. Saje nak upload jugak kat sini sementara nak amik mood nak sambung menulis balik. 
Ok aku bagi sekali resipi cara aku buat, walaupun korang rasa macam...alaaa cekodok aje pun...tu pun nak bagi resipi bagai...hahaha sukatan tu sesuai untuk orang bujang je, kalau nak buat banyak kenala tambah bahan-bahan tu ye.

Cucur Jagung


Bahan-bahan:

1.    1 cawan tepung gandum
2.    1 sudu besar tepung jagung
3.    1/2 cawan isi jagung (rebus dahulu bagi lembut)
4.    1 biji cili merah dihiris
5.    1/2 labu bawang besar/Holland dihiris
6.    sedikit ikan bilis ditumbuk (optional)
7.    Garam secukup rasa
8.    Air sejuk 

Cara-cara:

1.    Gabungkan semua bahan-bahan di dalam mangkuk kecuali tepung dan air
2.    Masukkan tepung gandum dan tepung jagung
3.    Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepekatan adunan yang dikehendaki. Adunan hendaklah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
4.   Panaskan minyak untuk menggoreng
5.   Setelah minyak panas, bolehla mula menggoreng. Goreng sehingga keperangan, angkat dan toskan minyak
6.   Cucur boleh dihidang bersama sos cili atau kalau nak makan begitu saja pun sedap.
  

No comments: